Tom Omnichannel Management haalt tweede plaats in de verkiezing Brabants werkgever met maatschappelijk hart 2014

Bladel – Op vrijdag 14 november heeft Tom Omnichannel Management uit Bladel/Tilburg de tweede prijs uitgereikt gekregen in de verkiezing tot Brabants werkgever met maatschappelijk hart 2014. Medefinalisten Bonheur Horeca Groep uit Tilburg en ITB Companies uit Boxmeer eindigden respectievelijk op de eerste en derde plaats.

Inclusief werkgeverschap

Expertisecentrum BESO stelt de werkgever centraal. Zij ondersteunt, adviseert en faciliteert Brabantse werkgevers over de wijze waarop zij inclusief werkgeverschap zakelijk interessant kunnen maken. Inclusief werkgeverschap bestaat onder andere uit het in dienst nemen en houden van mensen met inzet naar vermogen, zoals langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten, mensen in de bijstand, Wajongeren en oudere ontslagwerklozen.

Allemaal ambassadeurs

De nieuwe Participatiewet beoogt langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten, mensen uit de bijstand, Wajongeren en oudere ontslagwerklozen duurzaam aan het werk te krijgen. Brabantse werkgevers die medewerkers met inzet naar vermogen al in dienst hebben, werden genomineerd voor de prijs die expertisecentrum BESO dit jaar alweer voor de vierde keer uitreikt. Dat resulteerde stuk voor stuk in mooie en succesvolle initiatieven die laten zien dat inclusief werkgeverschap werkt. In feite zijn alle bedrijven ambassadeurs voor hetgeen BESO wil bereiken: een inclusieve Brabantse arbeidsmarkt. Uiteindelijk drongen Bonheur Horeca Groep uit Tilburg, Tom Omnichannel Management uit Bladel/Tilburg en ITB Companies uit Boxmeer door tot de finale.

Succesvolle cross-over tussen zakelijk en sociaal

De drie finalisten kregen de gelegenheid een vakkundige jury persoonlijk te overtuigen van het feit dat juist zij verkozen zouden moeten worden tot dé werkgever met het maatschappelijk hart. De jury bestond uit Henk Oderkerk (voormalig directeur BZW en voorzitter Raad van Advies BESO), Ton Wilthagen, (Hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University en directeur van ReflecT) en Peter Wagener (Manager P&O Dutax Reizen en winnaar van de prijs in 2013). Juryvoorzitter Henk Oderkerk: “met recht kunnen we zeggen dat de drie finalisten ons volledig hebben overtuigd van de aandacht die zij hebben voor medewerkers met inzet naar vermogen. De passie, energie, voortvarendheid en creativiteit waarmee zij mensen uit deze doelgroep duurzaam onderdeel uit laten maken van hun bedrijf, getuigt van een sterke intrinsieke motivatie”. De jury heeft daarnaast als argument meegenomen in welke mate de ondernemer inclusief werkgeverschap zakelijk interessant weet te maken, zodat het als voorbeeld kan dienen voor andere Brabantse werkgevers die overwegen om mensen uit deze doelgroep aan te nemen.

Trots

Tom Omnichannel Management is een innoverend multichannel Business 2 Business en Retail organisatie die sinds 2005 actief is in de Retail en Business 2 Business met zowel een groothandel (T.W.M.), een fysieke winkel (Giga Bikes Tilburg) en diverse internet bedrijven (www.internetbikes.com, www.internet-toys.com, www.internet-sportclubs.com, www.internetsportandcasuals.com, www.quality-shops.nl). Tom te Riele (CEO): ‘Wij hebben het werken met medewerkers met inzet naar vermogen verweven in onze gehele bedrijfsfilosofie. Zij maken wezenlijk deel uit van onze organisatie. Wij kijken constant naar mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden binnen ons bedrijf. Het behalen van deze mooie tweede prijs onderstreept onze filosofie en motiveert ons om een commerciële én inclusieve werkgever te zijn!’’

Other Posts