TOM scoort met winkelen 2.0

door Peter Scholtes e-mail: p.scholtes@ed.nl

Bladelnaar Tom te Riele was zijn tijd vooruit met de combinatie van verkoop in een fysieke winkel en via internet. Zijn ‘TOM omnichannel management’ groeit elk jaar met dubbele cijfers

Hij is de verpersoonlijking van het moderne winkelen, Tom te Riele uit Bladel. Het 35 medewerkers tellende, snelgroeiende bedrijf van de 32-jarige ondernemer heet TOM omnichannel management. Dat staat voor winkelen via alle mogelijke kanalen, in de echte en in de virtuele wereld. Hij was in 2008 zijn tijd vooruit door ook Marktplaats te gebruiken om fietsen aan de man en vrouw te brengen.

Nu heeft zijn fietsenwinkel Giga Bikes in Tilburg een grote koffiehoek, en op de achterplaats kunnen fietsen worden uitgeprobeerd. De winkel is tegelijkertijd afhaalpunt voor webshoppakketten van DHL.

Daarnaast heeft Te Riele verschillende webshops en een distributiecentrum in Bladel waar 50.000 verschillende producten liggen opgeslagen. De fietsen waar het mee begon, hebben gezelschap gekregen van vooral heel veel accessoires en onderdelen voor de fiets, van reflectoren tot tassen en gereedschap. Ook speelgoed, sport- en vrijetijdskleding en fitnessapparatuur zijn aan het assortiment toegevoegd.

Te Riele verkoopt via zijn webwinkels zowel aan de groothandel als aan de consument. De Albert Heijn in Bladel dient als afhaalpunt waar zich wekelijks naar zijn zeggen duizend particuliere klanten uit de verre regio melden voor hun bestelling.

Het verhaal over zijn eerste stappen als winkelbedrijf op internet is anekdotisch. De familie Te Riele toog met de caravan naar Spanje. Tom vertelde vader Ron, voormalig eigenaar van Biretco, een franchisebedrijf in fietsen, over zijn advertentie voor overjarige modellen fietsen op Marktplaats. Pa zag er weinig in, totdat in Spanje het ene na het andere mailtje van een koper op de telefoon verscheen. „Van de twintig fietsen had ik er twaalf binnen 48 uur verkocht. Het bleek een mooie ingeving.”

Pa Te Riele is nog steeds sparringpartner, maar zit niet in de zaak. Zoon Tom begon ‘met een leninkje van de Rabobank in Bladel’. Op zijn 21e waagde hij de sprong, na de havo, een jaar commerciële economie, twee Schoevers-opleidingen en een jaar in de verkoop van vrachtwagenbanden bij Michelin. „Ik dacht: ik ga het gewoon proberen.”

Met elk jaar een groei ‘in de dubbele cijfers’ nadert zijn bedrijf de Twinkle top 100 van grootste online verkopers in Nederland, zegt Te Riele. „Die stappen we volgend jaar binnen.” Dat zou betekenen dat een jaaromzet van 5 miljoen euro is bereikt.

Te Riele noemt groei ‘helemaal niet belangrijk’. „Een goed rendement halen, met tevreden personeel. Dat drijft me.”

Maar met de toename van het aantal bezoekers via internet gaat het dermate hard dat het niet anders kan dan dat zijn webshops profiteren. Te Riele hanteert daarvoor een eigen concept. Hij heeft zijn 50.000 artikelen op voorraad in Bladel. Dat is tegen de trend die voorschrijft dat voorraad houden geld kost en uit den boze is. „Voor mij is het een bewuste keuze. We zijn onderscheidend en hoeven geen ‘nee’ te verkopen. Wat voor half 5 is besteld, wordt de dag erna bezorgd. Ik wil dat de producten ook volgens onze kwaliteitsnormen worden afgeleverd. We zorgen er zelf voor dat de artikelen netjes worden verpakt. En we laten het vervoer uitvoeren door DHL, omdat dat bedrijf werkt met eigen chauffeurs.” Automatisering zorgt er voor dat van elk van de 50.000 artikelen kan worden bijgehouden hoe ze verkopen. Na een bepaalde tijd in het assortiment te hebben meegedraaid, volgt automatisch een mailtje dat het tijd is voor een evaluatie: is het artikel een blijvertje of niet?

Via de webshops worden de artikelen verkocht in 27 landen. Te Riele wil in een aantal landen nadrukkelijker aanwezig zijn, met een specifieke website, een klantenservice en lokaal retouradres. Continue onderzoek naar waar de klanten vandaan komen, moet helpen de landen te selecteren die het eerst kunnen worden betreden.

Een andere denkbare richting is het openen van meer fysieke winkels, zou je zeggen. „We hebben gekeken naar een speelgoedwinkel”, beaamt Te Riele. „Maar alle cijfers geven aan dat het rendement van fysieke winkels tot bijna nihil is gedaald. Online is de groei 40 procent. Of we een winkel gaan openen voor het promoten van het assortiment in sport en kleding gaan we nog onderzoeken.”

Other Posts