Webshopgigant TOM gaat uit zijn dak met miljoen artikelen

Peter Scholtes 

BLADEL – Ze groeien hard, de webshops van TOM in Bladel. Met een eigen merk voor kinderfietsen en fietsbanden doet het bedrijf er nog een schepje bovenop.

Tot aan de nok toe volgebouwd is het grote distributiecentrum van webshopbedrijf TOM in Bladel. De in juni specifiek voor fietsen geopende tweede opslaghal zit ook al aan zijn plafond. ,,We groeien het dak uit”, zegt eigenaar Tom te Riele. Hij anticipeert met een derde distributiecentrum – nog te bouwen in Reusel – op de volgende expansiefase.

Online

Te Riele is nog maar 35 jaar oud. Hij zit vanaf zijn 21e in de internetverkopen. TOM staat voor Tom Omnichannel Management. Te Riele ging snel een fysieke fietsenwinkel combineren met online verkoop, in eerste instantie via Marktplaats. Toen was hij er zijn tijd ver mee vooruit, nu is winkelen via internet gemeengoed. TOM heeft ook eigen webshops voor speelgoed, sport- en outdoorartikelen, autoaccessoires en brillen. Het werkt daarnaast samen met grote online marktplaatsen als Amazon en bol.com.

In het afgelopen halfjaar is het heel hard gegaan. Het personeelsbestand verdubbelde tot 155 medewerkers. Het aantal unieke artikelen dat in Bladel op voorraad ligt bereikte de 100.000. Het totaal aantal producten in de schappen gaat richting de 1 miljoen stuks. ,,Dat is dan inclusief de ventieldopjes die per 200 zijn verpakt”, grinnikt Te Riele.

De verkopen groeien vooral snel in het buitenland. In een jaar tijd verdubbelde het aandeel van de buitenlandse klanten in de omzet tot 31 procent. Bestellingen komen tot uit Rusland en Scandinavië.

Schaatsen

Te Riele heeft altijd ingezet op het houden van voldoende voorraad. ‘Geen nee hoeven verkopen en snel kunnen leveren’, is zijn strategie. In de afgelopen zomer waren de zwembandjes, plastic zwembaden en buitenspeelgoed niet aan te slepen. ,,Als je dat op voorraad hebt en het is lekker weer dan ben je koopman.” In de stellingen liggen nu al schaatsen en sleetjes voor de winter klaar.

Holt Te Riele niet te hard met TOM? ,,Nee”, is het resolute antwoord. Hij wijst op de mate van automatisering in het bedrijf en de controle op de uitvoering van het werk. Per medewerker is het aantal fouten inzichtelijk. Van elke order kan stap voor stap worden bekeken wat er eventueel is misgegaan, zegt Te Riele. ,,We hanteren een maximale foutmarge van 0,3 procent. Als iemand daar structureel boven zit, bekijken we hoe we dat kunnen verbeteren.”

Met een score van 99,7 procent ‘presteren de medewerkers heel goed’, vindt hij. ,,Het succes van TOM zit in de betrokkenheid van onze mensen. We hebben een ziekteverzuim van 1,32 procent.” Meer dan 20 medewerkers zijn afkomstig uit de categorie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sfeer

Bewust zegt Te Riele met eigen distributiecentra te werken en die op te delen in -straks drie – zelfstandige gebouwen. ,,Dat komt de betrokkenheid bij het werk en de sfeer ten goede.”

Een einde aan de groei ziet hij niet. Dit jaar lanceerde het bedrijf een webshop voor de zakelijke markt, in eerste instantie voor fietsenhandels zodat die in plaats van een eigen voorraad het magazijn van TOM kunnen gebruiken. ,,Als ze ‘s middags voor 4 uur een binnenband bestellen dan leveren we die de volgende dag.”

Een volgende stap is de introductie van eigen merken. Te beginnen binnenkort met Amigo, door de designafdeling van TOM zelf ontworpen kinderfietsen en binnen- en buitenbanden. ,,Later zullen we met meer eigen merken voor andere categorieën komen.” Te Riele spreekt tegen dat hij daarmee zijn bestaande leveranciers beconcurreert. ,,We kunnen met de prijs onderscheidend zijn. Dat de consument een keuze krijgt, bevordert juist de verkoop van de fietsen van andere leveranciers.”

Uitbreidingsmogelijkheden ziet hij volop. ,,Aparte webshops voor boeken, voor producten voor huis en tuin en voor apparatuur voor beeld en geluid kunnen de groei de komende jaren nog wel een duwtje geven.”

Kinderen

De snelle ontwikkeling van het bedrijf roept de vraag op hoe het staat met de werkweken van de eigenaar-directeur. Heeft hij nog een privéleven? ,,Ik heb in de afgelopen jaren kinderen gekregen, die zijn nu bijna 4 en 2 jaar oud. Ik kan werk en privé heel goed combineren. En ja, dat vindt mijn vrouw ook”, zegt hij lachend. Zijn medewerkers houdt hij een gulden regel voor: ook als je overwerkt, zorg er voor dat je met het avondeten thuis bent. Hij zegt zelf het goede voorbeeld te geven, en heeft een eigen ritme gevonden om hard te werken. ,,Ik ben een vroege vogel. Ik ben ‘s morgens tussen vijf en zes uur hier. Dan pak ik mijn uren.”

 

Other Posts